Elena Shumilova

En kompis tipsade mig just om en artikel med fotografen Elena Shumilova bilder. Hon har fotat sina barn på sin gård i Ryssland och jag blir helt hänförd av ljuset, naturen och värmen som kommer fram mellan fotografen och barnen i bilderna. Otroligt inspirerande! Helt fantastiskt att hon bara har fotat sedan 2012(!), det kan man kalla naturlig talang! :) Hon finns på Flickr också!


Källa

I artikeln citeras hon

“I largely trust my intuition and inspiration when I compose photos. I get inspired mainly by my desire to express something I feel, though I usually cannot tell exactly what that is.”

Vilket jag också kan känna igen mig i. Bortsett från när jag har specifika idéer så tar jag mycket spontana promenader eller gör utflykter när tid faller på och tänker inte så mycket på hur jag vill att bilden ska se ut som slutresultat (vilket brukar vara ett råd för att ta en bra bild). Förutom att tänka på komposition och inställningar går jag mycket, mycket, MYCKET på vilken känsla jag har och vad jag vill förmedla för stunden och där kan jag heller sällan sätta fingret på vad, utan det blir mycket på ren impuls. Inte ens när jag redigerar har jag sällan en idé formad och klar utan jag testar olika saker och ”formar” bilden tills jag känner mig nöjd och det är ju bara trevligt att det blir bra ändå. :)

Däremot söker jag efter ljuset otroligt mycket, det är väl i princip det enda som jag oftast har en färdig idé om hur jag vill använda det. Att använda och leka med ljuset och hur det faller är en av mina favorittekniker och det går ju lite hand i hand med min vurm för kort skärpedjup då denna kombination oftast skapar ren magi! Jag avskyr när det är jämnt ljus ute och finner det totalt oinspirerande! Såvida man inte ska fota macro, för där är skuggor oftast bara till nackdel… ;)

Att lära mig använda och uppskatta all form av ljus är verkligen någonting som jag kommer utmana mig mer på framtiden. Nu när det är vinter och mulet till 90% i ett halvår så märks det otroligt mycket i min fotoaktivitet, den sjunker extremt såhär års för att öka under vårkanten in på hösten och sedan sjunka till vintern… Måste ju bli någon ordning på detta. :P Även om det förstås har logiska orsaker också som att framkomlighet i naturen osv begränsas av snön.


Kommentera gärna!