Helt galet jävla förslag.

Tänkte säga lite om det här… ”kulturarvslyftet” regeringen lagt fram. Det råder idag hög arbetslöshet bland kulturarbetare, och för mig med utbildning och som vill jobba med detta känns det tungt när man överallt får höra att det finns jobb men ingen budget att anställa. Det var inget oväntat dock, men det är detta jag brinner för och vill göra så jag har valt den vägen ändå.

Tidigare har regeringen varit väldigt snål med pengar till kultur, men nu finns det tydligen massor och samtidigt ska det kombineras med att sätta utförsäkrade i arbete. När jag sedan är klar med min examen ska jag alltså konkurrera med billig arbetskraft. Det kommer ju gå skitbra.

Får höra hur det måste ju sättas in folk för att ta hand om och leda de utförsäkrade i deras arbete, men jag vill inte vara någon vuxenskötare, jag vill jobba med deras jobb genom att digitalisera kulturarvet. Men det kan jag alltså se mig om i himlen efter nu. Samtidigt visar det på ett förakt mot kulturarvsutbildningar att det är bara slöseri med tid när helt outbildade människor kan utföra samma jobb som utbildade!

– Det här är en brygga in till arbetsmarknaden med meningsfulla jobb som annars inte skulle ha blivit utförda, säger Hillevi Engström.

Vad konstigt, ni har aldrig tidigare tillsatt pengar för detta!

Helt galet jävla förslag. Låt de sjuka vara sjuka och tillsätt mer pengar för att anställa arbetslösa kulturarbetare!

Regeringen tycker att sjukskrivan ska arbeta med kultur, för då behöver man inte kunna något. Jag tycker sjukskrivna kan arbet i regeringen.
Mark Levengood på Twitter.

Här kan man läsa om vilka konsekvenser som uppstått genom tidigare liknande satsningar.

”All den digitalisering har fått göras om”

Länkar:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,


Kommentarer

Helt galet jävla förslag. — 7 kommentarer

 1. Varför är du så nedlåtande mot sjukskrivna människor? Man behöver inte vara bakom flötet bara för att man blir sjuk och behöver komma tillbaka. Många sjukskrivna har säkert mer högskolepoäng än vad du har, men så långt kan inte du tänka.

  Jag själv studerar på BHS men jag missunnar ingen annan ett lönebidragsjobb för det, jag hatar kultursnobbism däremot.

 2. Jag har varit arbetslös ca ett år nu ! Jag vill inte ta någon annans arbete men jag håller redan på med att digitalisera åt släktforskarna på idiell basis för att jag brinner för detta ! jag kan bara själv se att trots denna klick människor som har pluggat till sig detta så skulle ni aldrig hinna med denna digitalisering ändå så det finns plats för många människor som mig till detta ! det måste väl ändå vara bättre att vi arbetslösa o sjukskrivna gör något nyttigt? så sluta tänk egoistiskt !! mvh en släktfoskare med stort historieintresse

 3. Maria: Nej, det kan jag inte påstå att jag är. Jag vänder mig mot arbetsmarknadspolitiken, inte de sjukskrivna. Du har ingen aning om hur många högskolepoäng jag har, har du tänkt på det?

  Som bibliotekarie lär du inte drabbas av den här politiken, så det är ju lätt för dig att säga.

  Björn: Problemet är inte mängden på material att digitalisera. Problemet är att om billig arbetskraft ska tillsättas att göra detta så kommer de konkurrera ut de redan många arbetslösa kulturarbetarna. Det är fel!

 4. Är du ironisk? Bibliotekarie är ju allmänt känt som både svårast att få jobb på för att vara yrkesutbildning och få kronor per hsp.

  Det är bara några tusen som kommer anställas, antagligen som kan styrka att vi är intresserade. En bråkdel i sin tur, stor eller liten, kommer då förhoppningsvis vara just arbetslösa kulturarbetare.
  Så hoppas jag verkligen att de med utbildningen i situationen kommer kvalitetsgranska och lägga till till arbetet, så det inte blir vuxendagis i meningen bossas runt av det hela.

  Som aktivitetsersättnings-stämplare tycker jag det här är enda riktigt bra arbetsmarknadsförslaget som kommit riktat till min grupp, men givetvis kommer det bli pannkaka av allt på något vänster (eller visst, höger) ändå. En tidsfråga. Men då har jag jobbat med något jag gillar ett tag och är nöjd.

 5. Vad jag vet är bibliotekariemarknaden nu jämn framöver, åtminstone vad jag läste för någon vecka sedan. Finns hur mkt biblioteks-jobb som helst på platsbanken exempelvis.

  Sedan har jag inte läst att det bara ska handla om några enstaka jobb, att kulturarbetare ska gå först eller att lönen kommer vara vettig. Länka gärna till dylik artikel för de jag har läst verkar peka på rena vuxendagis-grejer.

 6. Ja, där tror jag också risken finns och än mer med Liljeroth och nuvarande af. Men jag såg fortfarande själv fram emot en sån här satsning.

  Jag tänkte på mängden platser, det är inte för alla, och de som inte är intresserade kommer förhoppningsvis droppa av/inte söka.
  Jag menade kulturarbetare i den mån många som många med t ex aktivitetsersättning gör kulturjobb oavsett betalning och vad de går efter i statistiken. Sorry för otydligheten.

  Förslaget är ruttet för att det kommit till regeringsnivå genom någon tankesmedja och inte är något vi själva efterfrågat, eller för den del kultursektorn.

  Bra att du är inne på det som blivit lite av en förskjuten fråga pga andra upprörda kulturarbetare än dig: arbetsvillkor och löner. I förslaget står det att
  * anställningarna kommer vara tidsbegränsade
  * 2013 (enklaste året att räkna på) kommer en plats för en person kosta, med förbehåll för fel, drygt 12 300 per person. Lite kommer falla bort i administrationen.

  Det verkar som dåliga villkor, men det man får tänka på är att jobb med lönebidrag alltid börjar på deltidsnivå. För mig skulle det vara ett step up, och i lön och villkor är det jämförbart med ett ingångsjobb i industrin. Jag är fackligt intresserad och kan iallafall lova göra mitt bästa…

Kommentera gärna!